top of page

Fem kosttyper under lup

 Koststudiet blev indledt med, at de 938 voksne, alle overvægtige, gennemgik en otte ugers slankekur, hvor de i gennemsnit tabte sig 11 kg. Derefter blev de ved lodtrækning fordelt til fem forskellige fedtfattige kosttyper (se Faktaboks til højre), som de skulle følge i seks måneder for at teste, hvilken kost der var bedst til at forebygge, at de tog på igen. 

 

Under hele projektet fik familierne kyndig vejledning af diætister, og afle-verede blod- og urinprøver.Forskellen på de fem kosttyper, som deltagerne blev udsat for, bestod i forskelligt indhold af protein og forskelle i det så-kaldte glykæmiske indeks (GI). GI beskriver kulhydraters evne til at hæve blodsukkeret. Hvis en madvare har et lavt glykæmisk indeks (LGI), betyder det, at blodsukkeret stiger langsommere, og til et lavere niveau sammenlignet med kulhydratrige madvarer med et højt glykæmisk indeks..

Hård kost for deltagerne

Af de 938 voksne deltagere, gennemførte de 548 både den indledende slanke-kur og de efterfølgende seks måneder på en bestemt kosttype. Deltagerne tog i gennemsnit 0.5 kg på igen i løbet af de seks måneder, men der var markante forskelle fra kosttype til kosttype. (Se grafer over vægtudvikling i boksen til højre.)

Gruppen, der spiste en proteinrig kost med et lavt glykæmisk indeks, var den eneste der holdt vægten efter de 11 kg vægttab, og således ikke tog på igen. Til sammenligning tog gruppen, der havde spist en kost med lavt protein-indhold og et højt glykæmisk indeks 1.67 kg på, siger Thomas Meinert Larsen.-

 

Vi så også, at der faldt færre forsøgspersoner fra undervejs blandt dem, der spiste den proteinrige kost med det lave glykæmiske indeks. Det kan både hænge sammen med, at en kost med lavt glykæmisk indeks giver en langsom fordøjelse og dermed et stabilt blodsukker, så vi føler os bedre tilpas. Og så mætter proteiner langt bedre end kulhydrat og fedt, så de gik ikke rundt og følte sig sultne, forklarer Thomas Meinert Larsen.

Fakta om de fem kosttyper

I den store Diogenes undersgøelse blev der testet fem forskellige kosttyper. Kostsammensætningen i de fem typer var:

 

  • Lav i protein (13 energi-%) med et højt glykæmisk indeks (GI)

  • Lav i protein med et lavt glykæmisk indeks

  • Høj i protein (25 energi-%) og lav i glykæmisk indeks

  • Høj protein og højt glykæmisk indeks

  • Kontrolgruppe: Den femte gruppe, fulgte de gældende kostråd uden særlige instruktioner om glykæmisk indeks.

2 gange om ugen
bottom of page